Om Bloggen

Your ads will be inserted here by

Easy AdSense Pro.

Please go to the plugin admin page to paste your ad code.

Siten skapades för att samla resurser runt mat, vin, den härliga västerbottenosten och dess kultur. Siten drivs på hobbybasis. Om du har något att bidra med är du välkommen att delta. Maila så ser vi vad vi kan göra.

15 kommentarer Skriv kommentar

 1. Stefan Morsing skriver:

  Hej jag vet inte om jag vänder mig till rätt ställe nu. Jag har ätit vbost sen jag var liten och nu är jag 55,jag är vb beroende an man säga. Jag köpte en vbost på koop i Märsta ca 1 kilo för 111:- kilot, när jag kom hem och skulle äta av den, öll den nästan isär av sig själv, och luktade illa nästan som jäst, eftersom jag inte har kvittot kvar,är det ingen ide att gå till affären, dom bryr sig inte. Så jag berättar det här i stället och hoppas på svar om vad som kan ha hänt.
  Vänligen
  Stefan Morsing

 2. Anna skriver:

  Hej, i september gjorde jag en fantastisk sallad med citronmarinerade kräftstjärtar, romanosallad, västerbottenost, potatis mm. Kan tyvärr inte hitta receptet men hoppas att ni kan hjälpa mig!
  God fortsättning

 3. Ulla Baggens skriver:

  Hej jag vill veta vad den nya burken till Västenbottenosten kostar ?
  Jag beställer inte någon än förrän jag vet.

  Hälsningar Ulla

 4. Maj-Britt Ohlsson skriver:

  Hejsan!

  Jag vill veta om Västerbottenost är lactosfri ?

  Har varit på kurs och kökspersonalen påstod det.

  Var snäll svara snabbt för jag vill gärna köpa ost om det är möjligt.
  Vänliga hälsningar Maj-Britt Ohlsson

 5. Jonas Forsman skriver:

  Hej Maj-Britt, jag lade upp en liten bloggpost om att Västerbottenosten i princip är laktosfri. Lagringstiden mm. gör att laktosen bryts ner.

 6. Anders Ahlström skriver:

  BESÖKET PÅ OSTENS HUS I BURTRÄSK EN STOR BESVIKELSE.

  I samband med vår Norrlandsresa med övernattning bla. i Skellefteå tyckte vi som ostälskare att besök på Ostens Hus i Burträsk skulle kunna vara en intressant upplevelse. Detta besök blev en stor besvikelse, för en ”guidad tur” fick vi betala 50:- som verkligen var klart undermålig.
  Turen tog ca 15 – 20 minuter och leddes av en ung flicka som inte var speciellt kunnig i ämnet ost, hon hade t.ex svårt att besvara de frågor som ställdes av oss betalande besökare. Turen inleddes i en sal med diverse historiska bilder och föremål. Därefter fick vi se en kort film som presenterade tillverkiningen av Västerbotteosten. Denna film innehöll flera faktafel när det gällde kvantiteter m.m. av produktionen, filmen var inte uppdaterad , vilket också meddelades av guiden. När det gällde själva visningen av tillverkningen kunde få endast få en liten skymt av denna genom en glasruta. Av hygienska skäl kunde vi inte beredas något besök i själva fabriken. Att som Västerbottenost ta betalt av besökande och ge en så dålig presentation/Guidning är verkligen dåligt. Vid fabriksbesök brukar det vara kutym att besökarna kan få köpa den aktuella produkten till ett fördelaktigt pris (rabatterat) så är dock inte fallet hos Västerbottenost, här år priset det samma som gäller i vanliga livsmedelsbutiker.
  Det skulle inte vara fel att åtminstonde erbjuda besökarna en reduktion motsvarande entréavgiften. Jag har under åren besökt diverse fabriksförsäljningar bl.a. bryggerier, whiskydestellrier, chokladfabriker där dels en guidad tur har varit avgiftsfri och man dessutom förutom provsmakning har givit besökarna möjligheten att kunna få handla till ”fabrikspris”.
  Det verkar inte som om Västerbottenost är angelögna om att skapa ett bra goodwill. Ett råd till eventella kommande besökare, slå detta ur hågen Ni kommer bara att bli besvikna.
  Få se om Västerbottenost kommer att besvara mina synpukter.

  Anders Ahlström

 7. Roger Nilsson skriver:

  NU FÅR DET VARA NOG.

  Jag blir snart tokig på alla, som skriver Västerbottenost. Det heter Västerbottensost och är ett registrerat varumärke. Köp en ost och läs på ”loggan”! Googla, besök deras hemsida gör vad ni vill men sluta med detta Västerbottenostande. Det saknas ett S mellan Västerbotten och ost.

 8. Jonas Forsman skriver:

  Då förstår jag inte hur du hittade in hit 😉
  Västerbottenost är en gammal osttyp som inte uppfanns utan det var en utvecklingsprocess. Det finns lite historik du kanske är intresserad av där du kan läsa om de olika stavningrna. Att det finns ett varumärke som heter västerbottensost gör ju inte att en ost utan ”s” i mitten smakar annorlunda.
  http://westerbottensost.se/artiklar/artiklar/stavning.html
  Vad tror du om stavning som westerbottensost, Westerbottens ost, Burträskost, Västerbottens Fetost?
  Slutsatsen är att det finns ett märke som ägs av Norrmejerier, men det finns många benämningar och stavningar av osttypen.

 9. Mats Landström skriver:

  Besynnerligt! Du länkar till en artikel som leder i bevis att det heter Västerbottensost!

 10. Jonas Forsman skriver:

  Mats, jag tror att man inte ska ”leda i bevis” om det heter västerbottenost eller västerbottensost. Artikeln jag länkar till är ju skriven av en inom branschen.En snabb googling ger vid handen att västerbottenost får 277 000 träffar och västerbottensost ger 188 000 träffar. Ska man sedan kartlägga alla varianter med västerbottenostpaj, Paj med Västerbottensost , Röd västerbottensostpesto, Skaldjursrisotto med västerbottenost, Västerbottenost med hjortronchutney mfl läckra rätter så har man att göra. Jag njuter hellre den goda osten och många med mig äter ostar och inte varumärken och jag vill mena att det finns en osttyp vars namn är västerbottenost som väldigt många uppskattar. Men det är klart man kan ha en liknande diskussion om det heter ”mess-mör” eller ”mes smör” osv. i all oändlighet.

 11. Ulla Forsman skriver:

  Hej!

  Har blivit helt förtrollad. Köpte Vindelrökt Västerbottenost för ett tag sedan och nu finns nog ingen annan ost för mig!

  Hälsningar Ulla Forsman

 12. Birgitta Magnusson skriver:

  I sista Buffé var det en pizza med västerbottenost. Receptet skulle finnas på er hemsida, men inte- varför?

 13. Margareta Andersson skriver:

  Jag oxå vill ha receptet på Löjromspizza med västerbottenost men finns ju inte som utlovades i buffé på Er hemsida.

 14. Monica Borg skriver:

  Jag vill också ha receptet på pizzan med västerbottenost och löjrom!

 15. Anna-karin J skriver:

  Jag önskar också receptet som utlovades i buffé.
  Får man det per mail?
  Det kommer ju inga synliga svar här från er.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *