Sveriges bästa ost – Resultatet av norrländskt entreprenörskap

Your ads will be inserted here by

Easy AdSense Pro.

Please go to the plugin admin page to paste your ad code.

Västerbottenosten är populär bland svenskar och uppskattas av de allra flesta finsmakare, som hävdar sig ha koll på vad som är bra råvaror och inte. Historien bakom Västerbottensostens uppkomst delar den med många andra upptäckter och uppfinningar. Det råkade helt enkelt bara bli så. Ulrika Eleonora Lindström är kvinnan bakom osten som av många klassas som Sveriges bästa ost.

Det var i 1800-talets Burträsk som Västerbottenosten såg dagens ljus. Genom det recept som Ulrika på ett mycket märkligt sätt lyckades hitta har Västerbottenosten blivit ett av Sveriges äldsta och mest välbevarade varumärken, så detta är inte enbart historien om en ost som tagit Sverige med storm, det är också historien om ett företagande som varit i yttersta världsklass.

Hemligt recept
Precis som vilken företagare som helst som hittar något unikt så vill man slå vakt om det som just är unik. Coca Cola och McDonalds är två gigantiska företag som många människor uppskattar men det är få som egentligen känner till hur de olika recepten ser ut. Det är precis samma sak med Västerbottenosten. Det är endast ett fåtal personer som vet hur receptet lyder och det är imponerande att en sådan välbevarad hemlighet än idag inte läckt ut till allmänheten. Ytterligare en aspekt av medvetet och ansvarsfullt företagande.

1872 – ett år att minnas
Det är ingen som helt kan redogöra för vad det var som hände den där dagen 1872. Ulrika Eleonora Lindström var en erkänt duktig mejerska som hade utbildat sig i Västergötland där hon lärde sig att göra Västgötaost. Denna kunskap tog hon med sig till Burträsk och snabbt blev hon en av de allra mest uppskattade mejerskorna på grund av sin skicklighet. Hur hon lyckades hitta receptet för sin Västerbottenost finns det många historier om, men enligt skrönan så skulle det hela handla om att Ulrika blev distraherad av en uppvaktande mjölkdräng. Det betydde att hon inte hade lika stor koll på ystningen och osten blev därför inte som Ulrika först planerade. Den ost som blev till av detta misstag ansåg vara misslyckad men efter att man hade provsmakat den så upptäckte man den unika smaken som endast finns i Västerbottenosten.

Hela historien om Västerbottenosten började alltså med en förälskelse och ett misstag, något som sedan skapat ett av Sveriges största varumärken och mest välbyggda företag. Något att lägga på minnet för alla som bryr sig om svenskt entreprenörskap.

Källhänvisningar:
Disruptive.nu

Wikipedia

Företagsamheten

En kommentar Skriv kommentar

  1. Pepper skriver:

    Thta’s going to make things a lot easier from here on out.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *